Всеки, който е отглеждал зеленчуци в градината,добре знае, че  реколтата

...
Всеки, който е отглеждал зеленчуци в градината,добре знае, че  реколтата
Коментари Харесай

5 тайни оръжия за градината, които всеки има вкъщи, но не подозира, че може да ги използва

Всеки, който е отглеждал зеленчуци в градината,добре знае, че  реколтата директно зависи от климатичните условия и от вредителите.

Точно в блян към изобилна годишна продукция градинарите прибягват към химията и пестицидите през лятото. Интересното в тази ситуация е, че редица от градинските проблеми  могат да се решат с обикновени естествени артикули като кисело мляко, чесън, горчица, сол и захар.

Точно това са били продуктите, които да употребявали земеделците преди да бъдат направени синтетичните торове. Ето по какъв начин можем да увеличим добивите и да се отървем от досадните вредители.

Чесънът усилва картофената годишна продукция и защищава от картофена мана

Опитните градинари постоянно окопават картофите. Така може да се откри и дали ще е добра реколтата през есента. Ако смятате, че е много бедна, пробвайте идната година с един безотказен трик. Нужни са ви 10 л вода, в които слагате 1 кг натрошен чесън.

Картофите за посев се поставят в получения разтвор с чесън в продължение на една нощ. Така се прави стерилизация на семената, както и стимулиране растежа на картофите. След използване на този способ реколтата е с една трета по-голяма.

Чесънът оказва надзор и върху вредителите. Не е нужно да чакате да се появи маната по доматите, с цел да започнете да ги лекувате. Сложете 50 гр. начукан чесън в една кофа с вода. Напръскайте листа на доматите с получената примес. Вместо чесън, можете да употребявате и ферментирало кисело мляко в съответствие 1 литър на 1 кофа вода.

Сол за цвеклото и срещу фитофтороза

Ако цвеклото ви е дребното и безвкусно, не е нужно да употребявате химически торове. Достатъчно е да разтворите 50 грама сол една кофа с вода. Нужна ви е обичайната трапезна сол. С този разтвор се полива на 10 см от грудките. Можете да употребявате тази примес, в случай че цвеклото има най-малко 8 огромни листа!

С помощта на солта можете да накарате доматите да узрявам по-бързо за сметка на рухването на листата. Трябват ви 100 гр. сол, разтворени в 1 литър вода. Листата на доматите се пръскат с тази примес. Те пожълтяват и падат след известно време, а всички живителни сокове на растението ще се употребяват за узряването на плода.

Захар против зелевата пеперуда

За да се справите със зелевата пеперуда, ви е необходим гъст захарен сироп. Толкова гъст, че да лепне. Сложете от този сироп в чинийки, нареждайки ги по периметъра на лехите, в които е засадено зелето. Можете да прибавите и щипка суха квас във всяка чинийка. Като стартира ферментацията, пеперудите ще бъдат привлечени от  миризмата. Ще кацнат в чинийките и ще залепнат на захарния сироп.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР